Skatt

I Norge betaler i prinsippet alle med inntekt skatt. Det finnes ulike skattetyper og skattesatser, som baseres på ulike faktorer som hvor du bor i landet eller hvilken inntekt du har.

Hvorfor betaler vi skatt?

Skatt finansierer og støtter flere viktige deler av det norske samfunnet.

Hva går skattepengene blant annet til?

  • Finansiering av offentlige tjenester og infrastruktur
    For eksempel utdanning, helse- og omsorg, veier, politi, brannvesen og andre viktige samfunnsfunksjoner.
  • Stimulering av økonomisk vekst
    Finansiering av forskning og utviklingsprosjekter.
  • Finansiering av sosiale ytelser og støttestrukturer
    For eksempel pensjonssystem, arbeidsledighetstrygd, sykepenger og andre former for sosiale sikkerhetsnett.
  • Krisehåndtering
    Akutte tiltak og støttetiltak under for eksempel en pandemi.


Ulike skattetyper

Hvor mye du betaler i skatt reguleres av ulike skattesatser og terskelverdier som varierer avhengig av inntekt og andre faktorer. Også hvilke typer skatter du betaler varierer. 

Skattepapper

Arbeidsgiveravgift
Arbeidsgiveravgift er den avgiften som arbeidsgivere betaler for å finansiere sosiale ytelser og pensjoner. Den brukes til å dekke kostnader for eksempelvis sykepenger, pensjon og andre sosiale ytelser.

Forskuddsskatt
Forskuddsskatt baserer seg på forventede inntekter, og betales på forhånd av selvstendig næringsdrivende, aksjeselskap og lignende organisasjonsformer. Formålet er å unngå store skattefordringer ved årets slutt.

Kommuneskatt og fylkeskommuneskatt
Kommuneskatt og fylkeskommuneskatt betales til den kommunen og fylket der man er folkeregistrert. Skattesatsen varierer mellom ulike kommuner og fylker.

Statlig skatt
Statlig skatt går til den norske staten og baseres på inntekten til hver enkelt.
Mer informasjon om skatter og aktuelle skattetabeller finner du på Skatteetaten.no

Skatteoppgjør, restskatt og skattegjeld

Skatteoppgjør innebærer at du får tilbake det skattebeløpet du har betalt for mye i løpet av året. Har du boliglån eller andre lån, har man rett til rentefradrag, også kalt skattefradrag, som vanligvis utbetales i forbindelse med skatteoppgjøret.

Dersom du har store lån som boliglån og justerer skattekortet tilsvarende renteutgiftene, kan du få rentefradraget eller skattefradraget utbetalt månedlig fremfor ved neste års utbetaling og dermed ha litt mer å rutte med i måneden. Pass derfor på at dette er med i skattemeldingen, og at fordelingen av inntekter, kostnader og formue mellom eventuelle ektefeller, registrerte partnere eller meldepliktige samboere er riktig.

Motsetningen til skatteoppgjør er restskatt eller baksmell, som innebærer at du har betalt for lite skatt og at skatten som gjenstår derfor blir krevd inn. Hvis du ikke betaler restskatten i tide, overføres gjelden til Statens innkrevingssentral, og du får dermed en skattegjeld. Vi anbefaler derfor å sjekke Altinn og justere opplysningene dersom det er endringer i inntekt for å unngå restskatt. Her er tips til hva du bør gjøre dersom du får restskatt.

Tilbake til startsiden for
Økonomiskolen

Gå til steg 6 (av 7)
Gjeld