Familieøkonomi

Familieøkonomi er den økonomiske håndteringen og planleggingen som en familie eller husholdning har. Dette inkluderer håndtering av inntekter og utgifter for å møte familiens behov, sparing for fremtiden og det å unngå økonomiske utfordringer.

Viktig å huske på i en familieøkonomi

  • Budsjettering
    Lag og følg et detaljert budsjett.
  • Sparing
    Ha både kortsiktig og langsiktig sparing som en del av planen.
  • Gjeldshåndtering
    Håndter eventuell gjeld fortløpende og betal regningene til rett tid.
  • Økonomisk ansvarlighet
    Ta ansvarlige økonomiske beslutninger og unngå overdreven gjeldsbelastning. Prioriter og ta bevisste valg rundt innkjøp.
  • Åpenhet om økonomi
    Åpne og ærlige samtaler om penger er viktig, i tillegg til å være enige om felles mål og fordeling av økonomisk ansvar.


Hvorfor er familieøkonomi viktig?

En sunn familieøkonomi er avgjørende for å skape økonomisk stabilitet og trygghet. Det gir familien muligheten til å håndtere utgifter, spare for fremtiden og håndtere uforutsette kostnader. Ved å ha en klar oversikt over inntekter og utgifter kan man unngå økonomisk stress og potensielle konflikter. Utarbeide et husholdningsbudsjett sammen for best mulig oversikt og kontroll.

Forskjellige typer husholdninger

Familieøkonomi er ikke bare nyttig for kjernefamilier. I dag kan en familie være så mangt. En samboeravtale er uansett alltid anbefalt når du bor sammen med noen, spesielt når det er snakk om et langvarig samboerskap med felles eierskap i bolig og eiendeler.

Det er viktig å tydelig definere og fordele økonomisk ansvar for å unngå misforståelser og konflikter. Selv de som deler bolig med venner må håndtere felleskostnader sammen. Ta gjerne nytte av våre tips til hvordan gjøre økonomien i husholdningen mer likestilt.

Norske husholdningers utgifter

Det mange norske husholdninger bruker mest penger på er bolig, mat, barnehage og transport. (SIFOs referansebudsjett for to voksne og to små barn 2023)  Det er viktig å lage et budsjett for disse utgiftene og vurdere mulighetene for å eventuelt redusere kostnadene gjennom smarte grep, som å sammenligne priser og benytte rabatter.

En familjs största utgifter: boende, transport och mat

Hvor mye lommepenger til barn?

Dersom det er barn i husholdningen, er det andre faktorer som påvirker familieøkonomien. Å lære barn om penger er en viktig del av denne prosessen. Når det gjelder lommepenger og ukelønn, er det lurt å diskutere og bli enige om en rimelig sum.

Å introdusere barn for sparing tidlig kan legge grunnlaget for å lære økonomisk ansvar. Regelmessige samtaler om penger kan hjelpe barna med å forstå verdien av dem og hvordan de kan brukes klokt.

Til startsiden for
Økonomiskolen

Gå til steg 1 (av 7)
Bolig og bosted