Tips ved salg av bolig

Å selge bolig er en kompleks prosess, og det er mye å tenke på når du skal selge en bolig eller eiendom. Her går vi gjennom salgsprosessen og hvordan du selger bolig på en enkel og oversiktlig måte, slik at du er så forberedt som mulig.

Det første du må ta stilling til når du starter en salgsprosess er om du vil bruke en eiendomsmegler, eller om du ønsker å selge boligen selv. Om du vil selge boligen selv burde du likevel få hjelp av en advokat med oppgjøret. Deretter handler boligsalget mye om timing. Det gjelder å finne riktig kjøper til rett tid. Her kan salgstidspunktet spille inn – riktig årstid kan gagne boligsalget, men boligens verdi, prisantydning og markedsføring spiller selvfølgelig også inn.

Hvordan selge bolig?

Du kan enkelt forklart dele boligsalget inn i seks trinn:

  1. Engasjer en megler eller advokat (om du  ønsker et privat salg av boligen, hvor den selges uten megler).
  2. Tilrettelegging (informasjonsinnhenting, tilstandsrapport og foto).
  3. Markedsfør boligen og visninger.
  4. Arranger budrunde.
  5. Kontrakten signeres av kjøper og selger.
  6. Overtakelse og oppgjør

Ting du bør tenke på før du selger boligen 

Å flytte kan ofte føles overveldende, men med god planlegging og sjekkliste med regler for salg av bolig, går det som regel helt fint. Vårt beste tips når du skal selge leilighet eller enebolig er rett og slett å starte i tide. Det er mange ting du kan gjøre i god tid, for eksempel sende melding om flytting til Folkeregisteret og si opp eller flytte abonnementer på aviser, telefon, internett, forsikringer og strøm.

En flytting er også en god mulighet til å gå gjennom og rydde opp i tingene dine. Sorter, kast, doner, selg og pakk ned! Husk også å bestille flyttehjelp og flyttevask i tide dersom du ikke ønsker å ta deg av flyttingen og rengjøringen selv.

Omkostninger ved salg av bolig

Det tilkommer også noen ekstra kostnader ved salg av bolig.  Noen kostnader som ofte oppstår i forbindelse med boligsalg er:

  • Meglerhonorar
  • Annonsering på nett
  • Styling ved boligsalg
  • Flyttevask
  • Flyttehjelp
  • Forsikringer

Hvis du må skatte av gevinsten ved boligsalget, finnes det imidlertid fradrag ved salg av bolig. Dette inkluderer blant annet fradrag for oppussingskostnader, kjøpsomkostninger, salgsomkostninger og megleromkostnader.

En bank for flere

For oss er din nåværende betalingsevne viktigere enn din økonomiske bakgrunn og ansettelseform. Betalingsanmerkning eller inkassogjeld trenger heller ikke å være et hinder.

Søk nå

Kjøpe eller selge bolig først?

I de fleste tilfeller anbefales det å selge først og deretter kjøpe ny bolig, men det avhenger selvfølgelig av din individuelle situasjon og dine økonomiske muligheter. Selger du den gamle boligen først, kan du gjøre dette i fred og ro og få et godt inntrykk av hvor mye penger du vil legge inn i det nye hjemmet ditt.

Andre fordeler med å selge først er at du forhåpentligvis kan planlegge slik at du slipper å eie to boliger samtidig, og dermed slippe en midlertidig bolig i forbindelse med boligbyttet. Hvis du skal kjøpe ny bolig før du selger din gamle, kan du søke om mellomfinansiering.

Skal du bruke en eiendomsmegler eller selge selv? 

Du kan selge boligen selv uten en megler. Du bør imidlertid være forberedt på at det vil kreve både tid og energi. Fordelene med å bruke en megler er at du får hjelp og støtte gjennom hele prosessen. Det gir deg en juridisk og økonomisk trygghet. Kjøp og salg av bolig, enten i borettslag eller som selveier, er ofte den største handelen du gjør i livet ditt, og dermed kan det være trygt å ha en profesjonell megler ved din side. Megleren holder styr på kontrakten og sørger for at all dokumentasjon er i orden. Megleren yter også god service og hjelper til med blant annet markedsføring, visninger og budgivning, samt sørger for at boligen selges til markedspris.

Velger du å selge med bruk av megler, er det viktig at du velger riktig megler. Møt gjerne flere meglere og sammenlign erfaringen, kunnskapen og tjenestene som tilbys før du bestemmer deg for hvilken megler du ønsker å bruke.

Markedsføring av bolig ved salg

Markedsføring er en viktig del av salgsprosessen. Hvis du ansetter en megler, er markedsføring ofte inkludert i salgspakken. Markedsføringen kan for eksempel dreie seg om deling i sosiale medier, sette inn annonser i aviser og legge ut boligen på egnede nettsteder. De fleste meglere har også lister over potensielle boligkjøpere som de kan kontakte og forhandle med.

Fotografering og visning av bolig

En del av markedsføringen før et boligsalg er fotografering og visning av boligen. Her gjelder det å style boligen før salg, og dermed gjøre den så attraktiv som mulig for potensielle kjøpere. De bør få følelsen av at dette er deres fremtidige hjem. Forsøk å gjøre hjemmet mer innbydende for alle ved å fjerne personlige gjenstander som fotografier, pyntegjenstander, aviser og andre småting. Dette gir boligen et romsligere, mer velholdt og luftigere inntrykk. Noen ganger kan det faktisk også være lurt å fjerne noen møbler.

Boligen må selvfølgelig også se ren og velstelt ut. Før visningen har megleren også laget et såkalt salgsprospekt hvor boligen beskrives ved hjelp av bilder og tekst. Her nevnes det også hva som skal følge med ved salg av boligen. På selve visningstidspunktet kan det også være en god idé å kjøpe inn friske blomster og sette dem på bordet, og ikke glem å gjøre det fint også på uteplassen.

Søk finansieringsbevis og boliglån

  • Uansett ansettelseform
  • Søk trygt og sikkert
  • Betalingsanmerkning betyr ikke automatisk avslag

Søk finansieringsbevis

Bud på boligen 

Etter visningsrunden er det på tide å kontakte alle som har vist interesse for boligen. Selger du boligen ved hjelp av en megler, er det meglers oppgave å ringe potensielle kjøpere. Bud kan legges inn over telefon, e-post eller SMS, så lenge kjøper er legitimert. Alle boliginteressenter skal få løpende informasjon om budene, og det får selvfølgelig du som selger også.

Et bud er bindende inntil akseptfristen utløper. Dersom kjøper legger inn et bud med akseptfrist for eksempel til klokken 16:00, så vil kjøper være bundet til å kjøpe boligen dersom du aksepterer budet innen fristen. 

Kontraktsmøte og overtagelse

Kontraktsmøte ved boligsalg og skriving av salgskontrakten skjer vanligvis på meglers kontor. Megleren har da sjekket selgers kjøpekraft på forhånd og at eventuelle finansieringsbevis og boliglån er godkjent. Selger du uten megler, kan det være lurt å ha en advokat til stede ved skriving av kontrakten. Prøv å få skrevet kontrakten så raskt som mulig etter budgivning, for det er først når boligsalgskontrakten er signert at handelen er fullført. 

Hva du bør tenke på etter å ha solgt bolig 

Når du har kommet så langt i salgsprosessen, er det på tide å gratulere med salget. Når kontrakten er signert og overtakelsesdatoen er her, er det på tide å overlevere boligen til de nye eierne. På overtakelsesdatoen skal derfor hele boligen være tømt og rengjort. Du må også sørge for at du har alle nøkler klare til de nye eierne, og at du har sagt opp eller flyttet alle avtaler og abonnementer.

Mange som selger en eiendom velger også å tegne en eierskifteforsikring. En selger er ansvarlig for skjulte feil og mangler ved boligen i fem år etter boligsalget. Eierskifteforsikring kan føles som en trygghet dersom kjøper fremsetter krav om skjulte feil og mangler. Det er imidlertid viktig å være klar over at eierskifteforsikring ikke dekker alle feil i en bolig.

Skatt ved salg av bolig

Hvis du har eid og bodd i boligen din i mer enn ett år før du selger, vil du som hovedregel ikke måtte betale skatt av gevinsten ved boligsalget ditt.
Skatteregler for salg av bolig sier at dersom du ikke har eid eller bodd i boligen din i minst ett år før du selger, kan du måtte betale skatt av salget. Hvor mye skatt du må betale ved salg av bolig, avhenger av gevinsten på salget. Hvis du må betale skatt på gevinst ved salg av bolig, kan du imidlertid trekke fra enkelte utgifter ved salg av boligen, inkludert oppussingskostnader, kjøpsomkostninger, salgsomkostninger og megleromkostnader.

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.  

Laster