Strømpriser – hvor mye koster strøm i måneden?

Strømprisene kan variere mye, spesielt om vinteren når det er kaldt og vi bruker mer strøm. Mange synes strømregningen blir dyr, men visste du at du kan følge med på strømprisene og planlegge forbruket ditt smartere? Her forklarer vi hvordan strømpriser fungerer, hva som påvirker dem, og hvordan du kan finne den beste strømavtalen for deg.

De fleste er opptatt av strømprisene, særlig i den kalde årstiden, når temperaturene faller og etterspørselen og prisene stiger. Høye strømpriser kan gjøre et solid innhugg i lommeboken, og derfor kan det vært smart å sette seg inn i hvordan strømprisene faktisk fungerer. Vi ser nærmere på hva som påvirker strømprisen, hvordan du sjekker dagens strømpriser og hvilke strømavtaler som er best for deg.

Hvilke faktorer påvirker strømforbruket?

Det er flere faktorer som avgjør hvor mye strøm du bruker hver måned. Den viktigste faktoren er naturlig nok størrelsen på boligen din, men antall personer i husholdningen påvirker også forbruket. Jo flere som bor i hjemmet, desto mer strøm brukes det til matlaging, klesvask, oppvarming, varmtvann og bruk av elektroniske apparater. Strømprisen endrer seg også kontinuerlig, og det er ikke bare store svingninger fra sesong til sesong, men også fra dag til dag og time til time. Bruker du mye strøm når etterspørselen og strømprisene er på topp, må du derfor betale mer for både strømmen og nettleien.

Strømprisene avhenger også av hvor du bor i landet. Norge er delt inn i fem strømregioner som opererer med ulike priser. De ulike regionene består av Sørøst-Norge (NO1), Sørvest-Norge (NO2), Midt-Norge (NO3), Nord-Norge (NO4), og Vest-Norge (NO5). Forskjellene i regionene er basert på ulikheter i strømproduksjon og forbruk, men også på nettutbygging samt import og eksport av strøm til utlandet. Store byer og industriområder forbruker også mer, noe som fører til større etterspørsel og forbruk, og dermed også økte priser i disse regionene.

Hva påvirker strømpriser i dag?

De viktigste faktorene når det kommer til strømprisene er tilbud og etterspørsel. Det handler rett og slett om strømbehov og tilgjengelighet til enhver tid. I Norge bruker husholdninger mest strøm på oppvarming av boliger, noe som fører til økt strømforbruk om vinteren. Strømmen koster også mer om dagen, særlig på morgenen og ettermiddagen, da det brukes mest strøm. Strømprisene er derfor ofte lavere om natten, men også i den varme årstiden da det generelt brukes mindre strøm.

Været er også en viktig faktor når det gjelder strømprisene for norske husholdninger. I Norge kommer det meste av strømproduksjonen fra vannkraft, og derfor er strømprodusentene avhengig av nok nedbør for å kunne fylle vannmagasinene sine. Når det er masse vann i magasinene, produseres det mer vannkraft, noe som i sin tur fører til lavere strømpriser. Når det er lite nedbør og kaldt, stiger strømprisene. Svingninger i nedbør og temperatur har derfor en direkte effekt på hva du må betale for strømmen.

Norge er også en del av det europeiske kraftmarkedet, og strømprisen for norske husholdninger påvirkes derfor av det internasjonale markedet – spesielt i Nord-Europa. Import og eksport av strøm har en direkte effekt på de norske strømprisene, og det samme har også strømpriser i Europa samt svingninger i det europeiske gass- og strømmarkedet. Økonomiske og politiske forhold i Europa har derfor en stor innvirkning på den norske strømprisen.

Laster

Historiske strømpriser: En oversikt

Historisk sett har de norske strømprisene holdt seg relativt lave på grunn av naturlige ressurser, statlig styring og egen vannkraftproduksjon. I de senere årene har vi imidlertid sett større variasjon i strømmarkedet, blant annet på grunn av lite nedbør som har ført til økte priser. Internasjonale forhold og politiske beslutninger har også ført til større usikkerhet, og gjort at det norske strømmarkedet er blitt mer uforutsigbart enn før.

Norge påvirkes i dag av strømproduksjon og strømpriser i andre land, slik at det norske strømmarkedet er blitt mer sårbart for det som skjer utenfor Norges grenser. De norske strømprisene er i dag mer avhengig av det som skjer ellers i Europa, noe som har gjort det vanskeligere for norske strømkunder og strømprodusenter å forutse strømprisene.

Hvordan sjekke strømpriser time for time?

Spotprisen på strøm endrer seg kontinuerlig, og varierer fra time til time gjennom hele døgnet. Det finnes en rekke nettsider og apper hvor du kan sjekke strømprisen her og nå, og dermed planlegge strømforbruket ditt på en bedre og mer økonomisk måte. Her kan du se hvordan strømprisene er i dag, men også planlegge strømforbruket ut ifra hva strømprisen er i morgen.

De fleste strømleverandører tilbyr i tillegg egne nettsider og apper hvor kundene får full oversikt over strømprisen og eget strømforbruk, og kan sammenligne forbruket sitt med andre husholdninger og se endringer og trender over tid.

Hvordan finne de beste strømprisene?

I dag finnes det mange strømleverandører på markedet som konkurrerer om deg som strømkunde. Derfor bør du undersøke hvilken strømleverandør som er billigst, og hvem som har de beste strømpriser der du bor. Det finnes mange strømkalkulatorer på nettet som sammenligner de ulike strømselskapene, slik at du enkelt ser hvilke strømselskap som er billigst.

Hvilken strømavtale du bør velge, avhenger blant annet av hvor du bor, om du bor i hus eller leilighet og om du ønsker avtale om spotpris eller fastpris. Sammenlign strømleverandører – mange selskaper tilbyr strøm, og prisene kan variere. Sjekk hvilken avtale som passer best for deg.

Velg riktig avtale. Det finnes to hovedtyper:

  • Spotpris
    Prisen varierer fra time til time.
  • Fastpris
    Du betaler en fast pris per kWh over en avtalt periode. Bruk gjerne en strømkalkulator til å sammenligne strømavtalene, og sjekk også eventuelle påslag, fastledd og gebyrer som kommer i tillegg til selve strømprisen.

Hva kan vi forvente av strømpriser fremover?

I Norge har strømpriser historisk sett vært relativt jevne og stabile, med omtrent samme pris over hele landet. De siste årene har det vært høye strømpriser i Norge, men også store forskjeller mellom de ulike strømregionene. Fremtidsprognoser antyder at de store prisforskjellene innad i Norge vil jevne seg ut, blant annet på grunn av nettutbygging og mer satsning på vindkraft og solenergi. Investering i mer fornybar energi vil også redusere behovet for importert strøm, og kan dermed gi et mer forutsigbart strømmarked.

Klimaendringer vil også kunne påvirke fremtidens strømpriser, fordi økte nedbørsmengder og mildere klima vil kunne redusere både strømforbruk og strømpriser. Økte nedbørsmengder gir oss mer vannkraft, og et mildere klima medfører også tidligere snøsmelting som øker produksjonskapasiteten i elver og vassdrag om våren.

Det forventes derfor at fremtidens strømpriser vil bli lavere sammenlignet med foregående år. Det må likevel tas høyde for store svingninger i markedet grunnet påvirkning fra andre europeiske land. Fremtidige investeringer i strømnettet og det europeiske gass- og strømmarkedet vil fortsette å påvirke de norske strømprisene i årene fremover

Ønsker du gode tips til å redusere strømregningen?

Hos Bluestep Bank får du våre beste strømsparetips for en bedre økonomi. Og husk: Strømprisene vil fortsatt svinge, men med god planlegging kan du holde kostnadene nede!

Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.  

Laster