De 20 beste sparetipsene i 2024 – slik får du pengene til å vare lengre

Økte renter og kostnader knyttet til mat, strøm og drivstoff gjør at mange må se over sin privatøkonomi i disse dager. Å spare penger i hverdagen kan føles vanskelig, men det finnes faktisk mange små ting du kan gjøre for å senke dine kostnader og i noen tilfeller til og med øke dine inntekter. Under finner du våre beste tips for hvordan du får pengene til å vare lengre.

Spare penger i hverdagen

Utgifter og inntekter

1. Budsjett
Sett opp et budsjett. Det kan høres kjedelig ut, men dette kan gjøre en stor forskjell. Alt handler om å få en oversikt og kunne planlegge fremover. Er du usikker på hvordan du skal sette opp kan du laste ned og følge vår gratis budsjettmal.

2. Utgifter
Følg med på utgiftene dine over tid for å se hva du bruker pengene dine på. Det kan du ofte se i din nettbank eller i enkelte apper. Når du blir klar over hva du bruker pengene til er det enklere å kontrollere. Kutt ned på unødvendige utgifter. Mange sier at en bra privatøkonomi handler om hva man har av utgifter uavhengig av hva man har av inntekter.

3. Abonnementer
Se over streamingtjenester og abonnementer. Trenger du egentlig alle samtidig? Om du ikke klarer deg uten kan du kanskje abonnere på én tjeneste av gangen?

4. Inntekter

  • Øk inntektene dine ved å jobbe ekstra (hør med din arbeidsgiver om det er mulig først).
  • Du kan kontakte din kommune å høre om du kan støtte personer og familier på noen måte. Det inngår som regel en liten kompensasjon for dette, som kan bli en ekstrainntekt.
  • Lei ut hele eller deler av hjemmet ditt. Glem ikke å søke om tillatelse til dette hos f.eks. borettslaget i de tilfellene hvor dette kreves. 
  • Tilby deg å hente eller levere varer i ulike apper og tjenester, eller i dine lokale grupper på eksempelvis sosiale medier.

5. Selg ting du ikke trenger
Rydd, sorter og selg klær og andre materielle ting som du og eventuelt barna ikke bruker. I sommerhalvåret finnes det mange loppemarked hvor du kan passe på å selge unna større volumer. Les mer om å selge brukte ting her.

Refinansiering med sikkerhet i bolig

Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.

  • Senk månedskostnadene
  • Lavere rente
  • Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån

Søk refinansiering

Mat og husholdning

6. Mat

  • Planlegg ukesmenyer og matinnkjøpene dine.
  • Ha oversikt over matbutikkenes rabatter og medlemstilbud hver uke. 
  • Let etter varer med kort holdbarhetsdato som er på tilbud.
  • Lag mat med rester som kan fryses ned og forsøk å minske matsvinn.
  • Lag ekstra porsjoner til middag som du kan ha med som lunsj på jobb.

7. Slutt å røyke eller snuse
Lev lengre og spar penger! Røyker du en 20-pakning om dagen kan du spare over 50 000 kroner i året på å slutte. Snuser du en boks om dagen kan du spare over 30 000 kroner.  

8. Transport
La bilen stå om du har mulighet. Kjør sammen med andre, kollektivt, sykle eller gå for å senke transportkostnader, samtidig som du gjør miljøet en tjeneste.

9. Forsikringer
Se over dine forsikringer og undersøk om du kan få en bedre pris ved å samle flere forsikringer hos et og samme forsikringsselskap. Mange fagforbund har også medlemstilbud på ulike forsikringer, så se om ditt fagforbund har dette.

10. Strøm
Forsøk å senke strømforbruket ditt. Mange tror at lamper og tekniske produkter bruker mye strøm, men de største postene på strømregningen er ting som gulvvarme, tørketrommel, samt kjøleskap og fryser. Betaler du for oppvarming av vann, kan det være lurt å ikke dusje for lenge eller ta lange bad.

11. Forbruk

  • Innfør kjøpestopp på ting du vil ha, men kanskje ikke trenger.
  • Når du må kjøpe noe, velg gjerne brukt eller second hand.
  • Unngå småutgifter som å kjøpe kaffe ute eller dyrere utgifter som reiser, restaurantbesøk eller take-away-mat.
  • Trenger du å kjøpe noe viktig, som for eksempel en ny vaskemaskin, sammenlign alltid priser først.
  • Les gjerne våre tips om gratis aktiviteter med barn her.

12. Sammenlign priser
I dag finnes det mange ulike sammenligningssider og apper hvor du enkelt kan sammenligne priser på både varer og tjenester. Sammenlign alltid priser på matvarer i butikkene i nærheten eller andre varer og tjenester på sammenligningstjenester hvor du også kan se prishistorikk. Sett opp prisvarsel, regn ut fraktpriser og sammenlign vilkår.

13. Rabatter og tilbud
Før du kjøper noe bør du alltid undersøke om det finnes rabatter eller tilbud på varen eller tjenesten du skal kjøpe. I tillegg til tilbudsaviser, finnes det mange rabattkodesider på nett og cashback-tjenester hvor du kan spare en hel del penger. Er du medlem i en klubb eller forening kan det finnes spesifikke tilbud og rabatter, og mange bedrifter har dessuten ansattgoder som rabattkoder hos ulike butikker.

Søk finansieringsbevis og boliglån

  • Uansett ansettelseform
  • Søk trygt og sikkert
  • Betalingsanmerkning betyr ikke automatisk avslag

Søk finansieringsbevis

Sparing

14. Buffer
Begynn med sparing og bygg opp en bufferkonto. Om du vil unne deg noe, sett opp et mål og spar til det. Om du ikke har mulighet til sette av en større sum, kan du likevel begynne i det små. 100 kroner i uken blir 5200 kroner i året! Vet du at du trenger pengene i løpet av de to første årene kan det være lurt å sette pengene på en sparekonto i banken din eller en separat sparekonto med flytende rente og fritt uttak.

15. Sparekonto med høy rente
Vil du begynne å spare mer langsiktig kan det være en god idé å spare pengene på en sparekonto med høy rente. Jo lengre du har tenkt til spare pengene, jo bedre rente kan du få. Generelt sett bruker sparekontoer med fast rente å ha høyere rente enn sparekonto med flytende rente.

Bluestep Bank er medlem i bankenes sikringsfond. Dette betyr at alle kunder i Bluestep Bank har garanti for sine innskudd, opptil 2 millioner NOK per kundeforhold. Les mer om innskuddsgarantien her.

16. Spareapper
De siste årene har det kommet flere apper med fokus på sparing. De fungerer som regel slik at man velger ett sparemål, hvor mye penger som skal trekkes fra kontoen og hvor ofte. Du kan for eksempel velge å spare 10 kroner hver uke til ett sparemål og samtidig spare 100 kroner i måneden til et annet. 

17. Aksjer og fond
Å investere pengene dine i aksjer og fond kan være et alternativ om du vil ta en høyere risiko, men få bedre avkastning enn på en vanlig sparekonto. Her er det svært viktig å tenke langsiktig og ha kontroll på markedet. Tenk minst fem år, eller gjerne lengre og vær forberedt på at børsfall kan inntreffe. Invester aldri penger på børsen som du ikke har råd til å tape.

Vil du investere i aksjer og fond og la noen andre gjøre jobben for deg, finnes det i dag flere etablerte fondsroboter som tar hånd om sparingen og investeringen din til en lav kostnad.

Gjeld og kreditter

18. Debet- og kredittkort
et du med deg selv at du har vanskelig for å ha oversikt over innkjøpene dine når du handler med kredittkort, og får deg en overraskelse hver måned når fakturaen kommer? Da er det beste alternativet å droppe kredittkortet og begynne å handle med et vanlig debetkort som er koblet til bankkontoen din uten kredittmuligheter. Mange tilbydere av kredittkort tilbyr rentefri betaling i opptil 60 dager, men om du ikke betaler kan rentene være så høye som 15-25 %.

19. Snøskredmetoden eller snøballeffekten
Å håndtere gjeld og kreditter på en ansvarsfull og god måte kan hjelpe deg å unngå unødvendige avgifter og renter, samt forbedre din økonomiske situasjon på lengre sikt. Det mest logiske er å betale gjelden med høyest rente først, men det finnes også en annen metode som går ut på å betale den minste gjelden først for å på den måten kjenne på en mestringsfølelse når antall lån eller kreditter minsker.

  • Snøskredmetoden – sett opp en liste over din gjeld fra høyest til lavest rente. Betal minimumsbeløpet for alle lån eller kreditter utenom den gjelden med høyest rente, der setter du inn en større sum med penger. Dette gjør at du senker dine kostnader raskere. Denne metoden krever tålmodighet og en langsiktig tankegang.
  • Snøballmetoden – sett opp en liste over din gjeld fra lavest til høyest sum. Betal minimumsbeløpet på alle lån og kreditter, men betal en større sum på den minste gjelden først. Når du har betalt ned hele gjelden på et lån eller kreditt, setter du av de pengene du har til overs hver måned på den nest laveste gjelden, og dermed skaper du en snøballeffekt. På denne måten minsker antallet lån og kreditter raskere og det er lettere å holde seg motivert.

20. Samle dyr gjeld og kreditter
Om du har flere ulike kreditter og smålån er det ofte billigere å samle de i ett lån med lavere rente, og dermed senke dine månedskostnader. Eier du bolig som har en høyere verdi enn hva den er belånt med, kan du med fordel benytte boligen som sikkerhet for å samle dine låni et gunstigere lån enn de uten sikkerhet.

Bonustips - om det haster

Trenger du å se over privatøkonomien og det haster å få tips som bidrar her og nå, kan du gjøre følgende.

  • Prioriter alltid å betale leie, på boliglånet og felleskostnader. 
  • Selg ting du ikke trenger for å få inn penger raskt.
  • Kan du ikke betale en eller flere regninger, ring til bedriftene du skylder penger og spør om du kan få en avbetalingsplan. Ved å være passiv og ikke ta initiativ risikerer du at kravet går til inkasso. Mange kreditorer hjelper ofte til med å gi en betalingsfri måned eller med å sette opp en avbetalingsplan.
  • Har du nylig bestilt noe på nett som du kanskje ikke har råd til? Benytt deg av angreretten og send tilbake det du absolutt ikke behøver.
  • Juster ambisjonene om å spise som du har gjort tidligere. Å spise nudler hver dag trenger ikke være det eneste alternativet. Spis billig mat som havregrøt, rotfrukter, kål og linser. Vegetarmat er ofte billig og næringsrik.
  • Nå er det ikke aktuelt å prioritere aktiviteter som kino, restaurantbesøk eller kvelder på byen. Finn heller på gratis aktiviteter som å gå en tur med en venn, rydde eller ommøblere hjemme, lage hjemmespa, lese en bok, høre på musikk, trene eller meditere hjemme.
  • Si opp nyhetsbrev og slutt å følge sider eller kontoer på sosiale medier for å unngå og bli lokket til å kjøpe ting du ikke trenger. 
Laster