Slik sparer du til en buffer
Samtidig som det nye året har begynt, reflekterer mange også over sine vaner. Å innføre bedre økonomiske rutiner kan ha stor innvirkning på hverdagen og velværen din, spesielt siden en buffer gir både økonomisk trygghet og ro. Her får du våre tips til å komme i gang med sparingen allerede i dag.
Å spare til en buffer er en investering i din egen fremtidige trygghet og økonomiske frihet. Tall fra SSB viser at mer enn én av fem ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift på 20 000 kroner i løpet av en måned, uten å måtte ta opp ekstra lån . Med en sparebuffer er du bedre rustet til å håndtere uventede utfordringer. Følg våre sparetips for å gi det nye året og din økonomi en best mulig start.
Buffersparing til tross for små marginer
Å etablere en buffer er en viktig del av en sunn økonomisk plan. Uavhengig av hvilken livssituasjon du befinner deg i er det viktig å etablere rutiner for kontinuerlig sparing. Det kan virke utfordrende å spare jevnlig når marginene er små. Men med mindre marginer blir en buffer desto viktigere hvis uhellet skulle inntreffe. Uforutsette utgifter kan alltid oppstå, og med en buffer øker sjansene dine betydelig for å kunne dekke alle kostnadene uten å måtte ta opp ekstra lån.
Fordeler med å samle alle lån på ett sted
- Lavere rente og reduserte månedskostnader
- Bedre vilkår
- Færre fakturaer og skjulte kostnader
- Høyere kredittverdighet
- Tryggere privatøkonomi
Hvordan spare til en buffer?
Det er viktig å skape rutiner rundt sparingen. Start med å lage et budsjett for å få god oversikt over månedlige utgifter og inntekter. Prøv å effektivisere budsjettet ved å fjerne unødvendige kostnader, som abonnementstjenester du ikke bruker eller kaffen du kjøper på vei til kontoret. Legg deretter til sparing som en fast utgift.
- Sett et konkret sparemål
Definer konkrete og realistiske mål for buffersparingen din. Det kan være alt fra at bufferen skal dekke tre til seks måneders levekostnader, til å forberede deg på uventede utgifter som bilreparasjoner eller tannlegekostnader. Ved å sette spesifikke mål får du en tydeligere forståelse av hvor mye du trenger å spare og kan tilpasse planen din deretter.
- Innfør automatisk sparing
Reduser risikoen for å glemme eller droppe sparingen din ved å sette opp en eller flere automatiske overføringer til bufferkontoen din hver måned. På denne måten skaper du en rutine uten egentlig å måtte tenke på det.
- Refinansier boliglånet ditt
Undersøk om du kan refinansiere ditt boliglån for å få bedre rente og dermed lavere månedskostnader. Summen du sparer på lavere kostnader på boliglån kan du heller sette av til sparing.
- Vær tilpasningsdyktig og fleksibel
Livet endrer seg, og uforutsette hendelser skjer. Derfor er det viktig at også økonomiplanen din er tilpasningsdyktig. Hvis marginene dine krymper eller øker, juster spareplanen din deretter. Sjekk sparingen din regelmessig for å sikre at bufferen din er i tråd med nåværende behov og mål.
- Sparekonto med god rente
Vær nøye med å velge en sparekonto med god sparerente. Siden det er en bufferkonto, vil forhåpentligvis ikke regelmessige uttak være nødvendige. Dette betyr at du også kan dra nytte av rentes rente-effekten, der du får rente på den tidligere opptjente renten.
Hvor stor bør en bufferkonto være?
Hvor mye du bør ha i en buffer er vanskelig å svare på, da det avhenger av hvor store faste utgifter du har, og om du for eksempel har barn eller kjæledyr. En god tommelfingerregel er å ha to månedslønner spart opp.
Å spare jevnlig krever disiplin, men også rutiner. Ved å kutte ned på tilsynelatende små kostnader kan du øke sparingen din, noe som på lang sikt kan bli en betydelig buffer. Bruk gjerne vår sparekalkulator for å se hvordan sparerenten påvirker sparingen din.
Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.