Hva er kredittscore?
Din kredittscore er en viktig økonomisk faktor som påvirker din mulighet til å ta opp lån og inngå betalingsavtaler. Men hva betyr kredittscore, og hva er en vanlig kredittscore? Vi ser nærmere på dette begrepet, og gir deg gode råd for hvordan du øker kredittscoren med enkle tiltak.
En kredittscore er et tall som representerer din kredittverdighet, basert på din personlige økonomi og betalingshistorikk. Kredittscoren benyttes blant annet av banker og andre finansielle aktører for å avgjøre din økonomiske pålitelighet, og dermed mulighetene dine til å få innvilget lån og kreditter. Kredittscoren gir med andre ord en pekepinn på om du er en pålitelig lånekunde med god betalingsevne.
Hvordan beregnes kredittscore?
En kredittscore kan regnes på flere ulike måter, men den vanligste metoden i Norge er en kredittvurdering på en skala mellom 0 og 100. Hvis du har en kredittscore på mellom 50 og 100, anses det i de fleste tilfeller som en god kredittscore. Hvis kredittscoren ligger mellom 50 og 80, anses det som en moderat risiko, mens en kredittscore mellom 80 og 100 plasserer deg i toppsjiktet når det gjelder god kredittverdighet. Hvis du derimot har en kredittscore mellom 0 og 40, vurderes det som en lav kredittverdighet, noe som kan gjøre det vanskelig å få innvilget lån og kreditter.
Kredittscoren din blir målt på en skala fra 0 til 100:
- 80–100: Veldig bra kredittscore. Dette betyr at du er en trygg lånekunde.
- 50–80: OK kredittscore. Du er en moderat risiko for banken.
- 0–40: Lav kredittscore. Dette kan gjøre det vanskelig å få lån eller kreditt.
Jo høyere kredittscore du har, desto bedre er det for deg når du søker om lån eller avtaler.
Hva er min kredittscore?
Kredittscoren din beregnes på grunnlag av flere faktorer for å avgjøre om du har en høy eller lav kredittverdighet. Kredittscoren tar hensyn til det helhetlige økonomiske bildet, inkludert inntekt, formue, gjeldsbyrde, betalingshistorikk, kredittutnyttelse, kredittvarighet og kredittmengde. Den tar også hensyn til forsinkede betalinger, inkassosaker, konkurser og betalingsanmerkninger. Basert på disse faktorene, rangeres du med en høy eller lav kredittscore. Jo høyere kredittscore, desto bedre kredittverdighet har du. Det indikerer at du har en ryddig økonomi, og at du betaler regningene dine i tide.
Fordeler med å samle alle lån på ett sted
- Lavere rente og reduserte månedskostnader
- Bedre vilkår
- Færre fakturaer og skjulte kostnader
- Høyere kredittverdighet
- Tryggere privatøkonomi

Vanlige spørsmål om kredittscore
Hvorfor er det viktig med god kredittscore?
Hvis du har en høy kredittscore, viser det banken og andre låneytere at du er en pålitelig lånekunde med god betalingsevne. Det indikerer at du med stor sannsynlighet vil betale regningene dine som avtalt, noe som dermed sikrer at låneyteren får tilbake pengene sine. Har du en høyere kredittscore, blir du derfor en mer attraktiv lånekunde, og det kan gi deg et godt forhandlingskort når du søker om lån. En god kredittscore kan også sikre deg gunstige lånevilkår og lavere renter på lån, noe som dermed gir lavere utgifter på sikt.
Hva er ulempene med en lav kredittscore?
Har du en lav kredittscore, kan det bli vanskelig å få lån. Dette gjelder for eksempel boliglån, billån og forbrukslån, men også kredittkort og andre avtaler.
Selv om du får lån, kan det komme med dårligere betingelser, som høyere renter. En lav kredittscore kan også gjøre det vanskelig å få gunstige avtaler, som mobilabonnement eller strøm. I noen tilfeller kan du bli bedt om å betale på forhånd. Forsikringsselskaper sjekker også kredittscoren din når de setter prisen på forsikringene. En lav score kan gi dyrere forsikring. Mange som leier ut boliger, sjekker også kredittscoren din før de lar deg leie.
Hva påvirker kredittscoren?
Det er mange ting som påvirker kredittscoren, inkludert inntektsnivå, gjeldsbyrde, formue, betalingsanmerkninger og alder. Man ser rett og slett på det helhetlige økonomiske bildet, og vurderer så risikoen for om du kan håndtere utgiftene og betale regningene dine. En kredittscore vurderer muligheten til å håndtere fremtidige utgifter, basert på din nåværende og tidligere økonomiske håndtering.
Det er også viktig å huske på at innvilget kreditt og kredittkort er som lån å regne, enten du har benyttet deg av kreditten eller ikke. Hvis du har mange kredittkort, vil dette derfor påvirke kredittverdigheten din. Det samme vil også en høy kredittramme på kortet. For å unngå at kredittkortet ditt påvirker kredittscoren negativt, bør du derfor holde deg under 30 prosent av den innvilgede kredittrammen. Hvis du har et kredittkort på 10 000 kroner, bør du derfor ikke ha mer enn 3 000 kroner i utestående saldo.
Samle lån med betalingsanmerkning
Hos Bluestep Bank hjelper vi flere. Søk om refinansiering til tross for betalingsanmerkning og redusere dine månedskostnader. Se hva vi kan tilby deg, uansett kreditthistorikk.

Hvordan sjekker jeg min kredittscore?
Du kan sjekke din egen kredittscore hos kredittopplysningsbyråer som Experian, Creditsafe og Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode). Her kan både privatpersoner og foretak sjekke kredittverdigheten. For å ta en kredittscoresjekk på deg selv, trenger du personnummeret ditt. For å undersøke en bedrift eller foretak, kreves det et organisasjonsnummer.
Kredittscoren din oppdateres fortløpende, og informasjonen endrer seg i takt med endringer i den økonomiske situasjonen din.
Hvordan forbedre kredittscore?
Selv om du i dag har en dårlig kredittscore så er det fullt mulig å forbedre den.
Her er våre beste tips til hvordan du får bedre kredittscore:
- Betal regningene dine i tide. En av de viktigste faktorene for kredittscoren er din egen betalingshistorikk. Sørg derfor for at du alltid betaler regningene innen betalingsfristen.
- Reduser gjeldsbyrden din. En høy gjeldsbyrde kan påvirke kredittscoren din på en negativ måte. Prøv derfor å redusere gjelden ved å betale ned lån og kredittkortgjeld.
- Hold kredittutnyttelsen nede. Kredittutnyttelse refererer til hvor mye av den tilgjengelige kredittrammen du benytter deg av. Prøv å holde kredittutnyttelsen lav, helst under 30 % av den innvilgede kredittrammen.
- Kvitt deg med betalingsanmerkninger ved å betale ned alle krav, inkludert tilleggskostnader, renter og gebyrer. Når kravene er helt nedbetalt, sendes det slettemelding til kredittopplysningsbyråene, som dermed oppdaterer kredittscoren.
- Bygg en positiv kredittvarighet, der du viser en langvarig kredittverdighet og kreditthistorie. Bruk kredittkortene dine på en ansvarlig måte for å bygge en positiv kredittvurdering over tid.
Hvor lang tid tar det å forbedre min kredittscore?
Å forbedre kredittscoren din tar tid og krever tålmodighet. Hvor raskt du ser forbedringer, avhenger av hvor vanskelig økonomien din er akkurat nå. For de fleste kan det ta noen måneder til ett år, avhengig av hvor flink du er til å følge rådene vi har gitt.
Lån med dårlig kredittscore
Hos Bluestep Bank ønsker vi å hjelpe deg til en sunnere økonomi. Vi tilbyr løsninger spesielt for personer med lav kredittscore – noe mange vanlige banker ikke gjør. Vi ser på hele økonomien din og vurderer hva som passer best for deg, ikke bare betalingshistorikken din. Vi kan for eksempel hjelpe deg med å samle dyre lån i ett omstartslån. Dette kan gi deg lavere kostnader hver måned og hjelpe deg med å få en bedre kredittscore over tid.
Du kan stole på at vi er her for å støtte deg på veien mot en tryggere økonomisk fremtid. Blant annet gir vi muligheten til å samle dyre smålån, som kan bidra til å forbedre din kredittscore på sikt.
Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.