Dette bør du gjøre hvis du fikk restskatt
Den foreløpige skatteberegningen for 2023 viser at over én million personer ligger an til å få restskatt. Har du fått restskatt på skattemeldingen, vil det ofte lønne seg å være rask og betale summen i sin helhet.
Restskatt – eller ”baksmell” på skatten – innebærer at du har betalt for lite skatt i fjor, og at du dermed må betale penger tilbake. Den vanligste årsaken til at man får restskatt, eller skatt til gode, er at privatøkonomien din ikke ble helt slik som beregningene i skattekortet tilsa. Dette er ikke uvanlig, og ifølge Skatteetaten viser beregningene at over én million personer ligger an til å få restskatt på til sammen 40,4 milliarder kroner, eller 34 500 kroner i gjennomsnitt.
Har du fått restskatt på skattemeldingen, vil det ofte lønne seg å være rask og betale summen i sin helhet før 31.mai. Hvis du ikke betaler nå, må du betale renter for i overkant av ett år, uavhengig av om du betaler restskatten innen forfall. Renten på skatten er 3,51 prosent per år og regnes fra 1.juli i inntektsåret 2023 og frem til forfall for første faktura i 2024.
Imidlertid er det ikke alle som har flere tusen på konto til å betale restskatten før utgangen av mai. Det er likevel flere ting du bør og kan gjøre for å spare opp penger til å betale fakturaen etter sommeren.
Refinansiering med sikkerhet i bolig
Få bedre kontroll over økonomien og lavere månedlige kostnader ved å samle dyre smålån.
- Senk månedskostnadene
- Lavere rente
- Forenklet økonomisk hverdag ved å samle lån
Dette bør du gjøre
- Få kontroll på økonomien
Start med å få kontroll på økonomien din. Det kan være lurt å skaffe seg en oversikt over inntekter og utgifter i månedene frem mot restskatten skal betales, slik at du enklere kan se på hvilke områder du kan redusere utgifter og spare penger.
Små «tyver» i hverdagen som en take away-kaffe, et abonnement på treningssenter eller strømmetjenester du ikke benytter, utgjør ofte store summer i det lange løp. Skal du i tillegg på ferie i sommer, vil det også vært lurt å danne seg et bilde av hvor mye du har å rutte med og hvor mye du planlegger å bruke på ferien. Den beste måten å få oversikt på, er å sette opp et budsjett. Prøv vår gratis, nedlastbare budsjettmal. - Spar penger
Når du har fått en oversikt over økonomien din, bør du sette av penger til restskatten som skal betales. Da kan det være lurt å opprette en egen sparekonto til skattepengene slik at du enkelt kan følge med på at du har det du trenger når fakturaen forfaller. I tillegg til å avdekke hverdagstyvene i økonomien og heller sette av disse pengene til sparing, kan du lese andre tips til hvordan du kan spare penger her.
Unngå restskatt neste år
Det er grep du kan ta nå for å unngå restskatt neste år. Først og fremst vil det være lurt å sjekke skattekortet og skattemeldingen nøye og sørge for at det som står er korrekt. Da øker også sjansen for at beregningene i skattekortet stemmer. En viktig huskeregel er også å sjekke og justere skattekortet, om det skjer endringer i privatøkonomien din. Slike endringer kan være huskjøp, endring i jobbsituasjon eller lønnsøkninger.
Representativt eksempel i henhold til Forbrukertilsynets retningslinjer for markedsføring av boliglån: Effektiv rente på 8,55 % ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 2.622.146, totalt kr. 4.622.146.